Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Η εικονική πραγματικότητα Τσίπρα για τη νέα μνημονιακή εποχή




του Παύλου Δερμενάκη


Ηκυβέρνηση έδωσε την περασμένη Δευτέρα 2/7/2018 ένα ακόμα σώου, προκειμένου να πείσει τους ιθαγενείς ότι η πραγματικότητα είναι καλύτερη από τον «Γολγοθά» που βιώνουν καθημερινά και ότι έρχονται καλύτερες μέρες… Όλο το σκηνικό ταίριαζε με την λαϊκή παροιμία «ρώτα τον μπάρμπα μου τον ψεύτη να σου πει την αλήθεια». Και η αλήθεια είναι ότι σε ένα ακόμα υπουργικό συμβούλιο, με κριτήριο την επικοινωνιακή προπαγάνδα, ειπώθηκαν πολλά ψέματα και δόθηκαν, για μία ακόμα φορά, ανέξοδες υποσχέσεις χωρίς φυσικά αντίκρισμα.
Σταχυολογώντας ορισμένα από τα αναφερθέντα από τον πρωθυπουργό θα δείξουμε παρακάτω πως «έκανε το μαύρο άσπρο».
«Έχουμε Καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης.»
Το χιλιοειπωμένο «παραμύθι» της καθαρής εξόδου. Φυσικά και τα μνημόνια με τη μορφή που τα γνωρίσαμε μέχρι τώρα δεν θα υπάρχουν, αφού δεν θα έχουμε χρηματοδότηση. Αυτό όμως δεν αλλάζει την ουσία, ότι η χώρα, ο λαός, δεσμεύονται σε σκληρά μέτρα μέχρι το 2060. Είναι αυτό που με κομψό τρόπο έκρυψε ο κ. Τσίπρας στην αναφορά του για τις μεταρρυθμίσεις λέγοντας «και φυσικά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» και σε άλλο σημείο «εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν». Συνεπώς, η θηλιά στον λαιμό του λαού μέχρι το 2060 υπάρχει με τη μορφή των δημοσιονομικών στόχων και αν αυτοί δεν επιτυγχάνονται θα υπάρχουν τα αυτόματα διορθωτικά μέτρα. Άρα η λογική των μνημονίων συνεχίζεται χωρίς χρηματοδότηση των δανειστών. Φυσικά οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν από το μηδέν. Το μνημονιακό πλαίσιο που ορίζουν δεκάδες νόμοι, δεκάδων χιλιάδων σελίδων, που ψηφίστηκαν τα τελευταία 9 χρόνια, αυτό που ο λαός ονόμασε μνημονιακό καθεστώς και ο Τσίπρας θα καταργούσε με ένα άρθρο, θα συνεχίζει να υπάρχει και να εφαρμόζεται… αλλά η Ελλάδα θα έχει «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια.
«H απόφαση του Eurogroup έκλεισε αμετάκλητα τον κύκλο των αξιολογήσεων και των Μνημονίων. Έδωσε οριστική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το σύνολο των διεθνών αναλυτών, των οίκων αξιολόγησης, των ευρωπαϊκών θεσμών αναγνωρίζουν τον ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης»
Ουδέν ψευδέστατο από το ότι δόθηκε οριστική λύση στη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό προκύπτει άμεσα α) από το γεγονός ότι η ίδια η απόφαση μιλά για επαναξιολόγηση όταν θα τελειώσει η μεσοπρόθεσμη περίοδος (μετά την οποία μεταφέρθηκε το χρέος των 100 δισ. ευρώ, άρα τότε θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα που επικαλείται το ΔΝΤ), β) από τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, την τήρηση αποστάσεων από την ΕΚΤ και το γεγονός ότι προχωρούν και οι δύο σε δικές τους αξιολογήσεις, και γ) από τις διεθνείς αναλύσεις επενδυτικών οίκων που μιλούν για βιωσιμότητα στη μεσοπρόθεσμη περίοδο, μη βιωσιμότητα για μετά και αδυναμία ανάπτυξης. Φυσικά οι γερμανοκρατούμενοι «ευρωπαϊκοί θεσμοί», αφού υιοθετήθηκε η γερμανική προσέγγιση στο χρέος, αναγνωρίζουν τον «ιστορικό χαρακτήρα της απόφασης», όμως όσοι επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι από πολιτικές σκοπιμότητες κάθε άλλο παρά συμμερίζονται τέτοιες απόψεις. Το μόνο νέο μέτρο που πήρε το Eurogroup για το χρέος ήταν η επιμήκυνση των δανείων 100 δισ. ευρώ του EFSF κατά μία δεκαετία. Δηλαδή, μεταφέρθηκαν οι πληρωμές για μετά από 10 χρόνια. Φυσικά έγινε βιώσιμο το χρέος για την περίοδο μέχρι τη νέα έναρξη των πληρωμών… και μετά τι γίνεται; Αν δεν ήταν πριν βιώσιμο, από το μέσα του 2030 και μετά, χωρίς τα νέα 100 δισ., μετά την μεταφορά τους σε αυτή την περίοδο, έγινε βιώσιμο;
«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 100 δισεκατομμυρίων Ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.»
Ο κ. Τσίπρας έθεσε το όριο της δημοκρατίας και των αποφάσεων των μελλοντικών κυβερνήσεων. Αυτές, είπε, «θα αποφασίζουν πολιτικές ώστε να καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους». Τόσο απλά θα λειτουργεί η αποικία Ελλάδα.
Εδώ ο κ. Τσίπρας ομολογεί ότι είμαστε δεσμευμένοι να πληρώνουμε ετησίως μέχρι το 2033 το 15% του ΑΕΠ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Έναντι αυτής της «ρύθμισης» απεμπόλησε το θέμα «της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», σύμφωνα με την εντολή του λαού το 2015. Δημιουργείται δε το ερώτημα: Σε μια οικονομία, μετά από 9 χρόνια καταστροφής, χωρίς εθνική αποταμίευση, χωρίς τραπεζικό σύστημα, και με το 15% του ΑΕΠ ετησίως στους δανειστές από πού θα προέλθουν πόροι για τη χρηματοδότηση της οικονομίας; Όπως είναι φυσικό, εσωτερική χρηματοδότηση δεν θα υπάρξει, συνεπώς μοναδική μας ελπίδα το ξεπούλημα στους ξένους με επενδύσεις «άρπα-κόλα», αφού θα μπορούν να μας εκβιάζουν. Αυτά έχει προφανώς υπόψη της η Κομισιόν και εκτιμά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 1% μετά το 2023!. Αυτή είναι η «επόμενη μέρα που μπορεί να είναι ελπιδοφόρα» κατά τον κ. Πρωθυπουργό, αρκεί να κάνει τον λογαριασμό με το 1% αύξηση και να δει πόσα χρόνια χρειάζονται για να φτάσει το ΑΕΠ στο επίπεδο του 2010. Δυστυχώς για όλους, τα νούμερα αυτά, στα οποία μας έχει καταδικάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λένε ότι θα είμαστε στο επίπεδο του 2010 το 2045 (!). Τόσο ελπιδοφόρα είναι η επόμενη μέρα.
Δεν γίνεται κουβέντα από τον πρωθυπουργό για το θα γίνεται μετά το 2033 και πόσο θα είναι το ποσό του ΑΕΠ που θα πληρώνουμε στους δανειστές. Το ΔΝΤ στο παρελθόν μιλούσε για ποσοστό 33% μετά το 2023 (πριν τη μεταφορά των 100 δισ. ευρώ) και 62% το 2060, γι’ αυτό και έκρινε το χρέος ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο». Αλλά η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης θέλει την επόμενη ημέρα ελπιδοφόρα.
«Επιστροφή των κερδών των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επιστροφές που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις, εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν.»
Εμφανίζει ως επιτυχία της κυβέρνησής του κάτι που είχε αποφασιστεί το 2012 και εφαρμόστηκε μόνο το 2013. Με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης δεν εφαρμόστηκε από το 2015. Αποδέχθηκε ο κ. Τσακαλώτος το «πάγωμα» αυτής της απαίτησης της Ελλάδας από τους δανειστές και σήμερα μας το «ξαναζεσταίνουν» και το σερβίρουν ως νέο. Φυσικά εδώ δεν υπολογίζουμε και τη νέα «πατέντα»: αντί να μας δοθούν τα χρήματα για εξόφληση του δημόσιου χρέους, έναντι αυτών ήδη η κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνίες αγοράς φρεγατών…. για να «αυγατίζει» το δημόσιο χρέος…
«Χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισ. ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μια δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης. Έτσι οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους μας.»
Η συγκέντρωση ενός τέτοιου μεγάλου ποσού έχει κόστος για το ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα για δυο και πλέον χρόνια. Αλλά ας το αφήσουμε ασχολίαστο. Το μέγεθος αυτό, και η συνεχής διαφήμισή του δείχνει ξεκάθαρα πόσο έχει εμπιστοσύνη η κυβέρνηση στο μέλλον και στην έξοδο στις αγορές.
«Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης που εξέρχονται από πρόγραμμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι εκθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών θα είναι κατά δύο περισσότερες, με τον πρωταρχικό ρόλο στην Κομισιόν. Και βάση της παρακολούθησης δεν είναι κάποια νέα ή επιπλέον προαπαιτούμενα, αλλά τα κριτήρια που τέθηκαν στην απόφαση του Eurogroup
Το γεγονός ότι αντί για εξαμηνιαίες εκθέσεις επιτήρησης, όπως έγινε με Κύπρο, Πορτογαλία Ιρλανδία, θα υπάρχουν τριμηνιαίες η κυβέρνηση το θεωρεί «κανονικότητα», όπως και όλα όσα έχουν δηλώσει κατά καιρούς οι αρμόδιοι των ευρωπαϊκών θεσμών για αυστηρή, αυστηρότερη από το παρελθόν, μεταμνημονιακή εποπτεία. Πέρα όμως από τις όποιες εκθέσεις, όπως προαναφέραμε, υπάρχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι αυτόματοι μηχανισμοί για την επίτευξή τους, όπως προβλέπει και το Eurogroup. Άρα, η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη στο να συνεχίζονται οι αξιολογήσεις και να υποδεικνύονται – επιβάλλονται μέτρα από τους δανειστές. Εκτός δε της «τυπικής αξιολόγησης» θα υπάρχει και η συνεχής, δυναμική αξιολόγηση εκ μέρους των αγορών. Όπως έχει προειδοποιήσει ο κ. Μοσκοβισί: «Αν δεν είναι αξιόπιστες οι μεταρρυθμίσεις, τότε τα προβλήματα θα προκύψουν από τις αγορές». Συνεπώς η χώρα, ο λαός, είναι παγιδευμένοι από παντού, από πολλαπλές συνεχείς αξιολογήσεις και μάλιστα στο διηνεκές.
Από τις 21 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης η Ελλάδα είναι μια χώρα που στέκεται στα πόδια της ξανά. Θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Και οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής προκειμένου να καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους.»
Κυβερνήσεις εξέλεγε ο λαός και τη μνημονιακή περίοδο. Μόνο που άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έκαναν μετά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την σημερινή. Ο κ. Τσίπρας έθεσε το όριο των αποφάσεων των μελλοντικών κυβερνήσεων, που είναι το ίδιο με το μέχρι σήμερα μνημονιακό «…θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής προκειμένου να καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους». Τόσο απλά θα συνεχίζει να λειτουργεί η αποικία με το όνομα ΕλλάδαΜια αποικία που κατά την εικονική πραγματικότητα του πρωθυπουργού θα στέκεται στα πόδια της ξανά, με 25 δισ. μαξιλάρι «για τον φόβο των Ιουδαίων» που λέγονται αγορές, με συνεχείς αξιολογήσεις, που ενδεχόμενα θα χρειάζεται να φτάσει στο 2045 για να έχει το ΑΕΠ του 2010, αλλά θα δίνει κάθε χρόνο στους δανειστές κατ’ ελάχιστο το 15% του ΑΕΠ….
«Eπαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αύξηση του κατώτατου μισθού. Μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό. Στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας. Επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης, στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη.»
Τέλος, ο κ. Πρωθυπουργός συμπλήρωσε την ομιλία του ορίζοντας και το πλαίσιο της επικείμενης προεκλογικής του εκστρατείας με τις γνωστές υποσχέσεις. Σε όλα όσα είπε δεν έβαλε καμία χρονική δέσμευση, δείγμα του πόσο πιστεύει και ο ίδιος όσα λέει. Όλα θα… γίνουν, κάποτε. Η αξιοπιστία τέτοιων εξαγγελιών (ας θυμηθούμε τα δύο προεκλογικά του προγράμματα, τι υποσχέθηκε και τι έκανε) φαίνεται από το θέμα π.χ. των προγραμματισμένων μέτρων για τη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των συντάξεων. Αφού υπάρχει μόνιμος δημοσιονομικός χώρος 700-750 εκ. ευρώ, γιατί δεν αναπροσαρμόζει ανάλογα (κατά 50% τόση περίπου είναι η αναλογία) είτε τη μείωση του αφορολόγητου είτε την περικοπή των συντάξεων; Η απάντηση είναι διπλή α) Γιατί δεν το επιτρέπουν οι δανειστές, ενώ η χώρα έχει επιτύχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια… και β) Γιατί χρειάζεται η κυβέρνηση να φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο τον λαό για να πετύχει υπέρ-πλεόνασμα ώστε να το χρησιμοποιήσει για «κοινωνικούς σκοπούς», κοινώς ως μέσο εξαγοράς ψήφων. Με αυτό το πλευρό ας συνεχίσει να κοιμάται…

Δημοσίευση: Εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" Φύλλο 415, 7/07/2018

Πηγή:  
 
Η εικονική πραγματικότητα Τσίπρα για τη νέα μνημονιακή εποχή | Δρόμος της Αριστεράς

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Αλήθειες και ψέματα γύρω από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους


του Παύλου Δερμενάκη


Παράλληλα με τις γραβάτες για τις φιέστες στο Ζάππειο η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική κυκλοφόρησε τα γνωστά non paper με την επιχειρηματολογία της για το θέμα, ενώ παράλληλα ο προσφιλής της τύπος τα αναπαράγει επεκτείνοντας τη κυβερνητική άποψη ακόμα περισσότερο.
Τα βασικά στοιχεία της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

10ετης επιμήκυνση δανείου EFSF

Για το δάνειο του EFSF δίνεται περίοδος χάριτος 10 ετών. Η αποπληρωμή του ξεκινά από το 2033 αντί του 2023. Kατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο χρόνος ωρίμανσης όλων των ομολόγων του συγκεκριμένου δανείου επίσης κατά μία δεκαετία.
Αυτό είναι το μοναδικό ουσιαστικό “νέο” μέτρο ελάφρυνσης του χρέους που έλαβε το Eurogroup. Μετατόπιση στο μέλλον των δόσεων αλλά μόνο για αυτό το δάνειο ύψους 100 δισ. ευρώ περίπου. Όλα τα άλλα δάνεια παραμένουν ως έχουν, όπως και όλα τα άλλα στοιχεία του συγκεκριμένου δανείου με σημαντικότερο το κυμαινόμενο επιτόκιο. Δηλαδή η “υπόσχεση” για σταθερό επιτόκιο, μέσω παραγώγων από τον ESM που θα μετέτρεπε το επιτόκιο σε σταθερό, με ύψος 1% “ξεχάστηκε” στην πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η όλη διαδικασία διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση έχει σαν συνέπεια να μείνει εκτός συζήτησης η διαγραφή χρέους και να έχει αποκλειστεί για το μέλλον. Έτσι με το μέτρο της επιμήκυνσης τα μόνα που “πέτυχε” η κυβέρνηση είναι: α) να εμφανιστεί βιώσιμο το χρέος για την περίοδο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, β) να μεταφέρει την αποπληρωμή του χρέους στις επόμενες γενιές και γ) να αυξήσει τους τόκους με τους οποίους θα επιβαρυνθεί η χώρα και θα καρπωθούν οι δανειστές, μάλιστα με επιτόκιο (με τα σημερινά δεδομένα) της τάξης του 2,5% και όταν θα εξυπηρετείται το δάνειο… βλέπουμε. Η μετακύλιση ενός τόσο μεγάλου χρέους (το 1/3 σχεδόν του συνόλου) στις επόμενες γενιές, από μια κυβέρνηση με κριτήριο τα τρέχοντα πολιτικά της παιχνίδια αποτελεί τουλάχιστον ανήθικη πολιτικά πρακτική.

Επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

Αποφασίστηκε να επιστραφεί σταδιακά ποσό ύψους 4,8 δισ. ευρώ που είναι τα κέρδη της ΕΚΤ και των κρατικών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν, σε χαμηλές τιμές την περίοδο 2010-2011, τα οποία εξοφλούνται στη λήξη τους από το δημόσιο στην ονομαστική τους αξία έκδοσης (100%).
Πρόκειται για ένα “ξαναζεσταμένο” μέτρο. Αρχικά είχε αποφασιστεί το 2012. Η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση και μετά σταμάτησαν οι επιστροφές χωρίς να απαιτήσουν τα ποσά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Την κύρια ευθύνη  έχει η παρούσα κυβέρνηση, η οποία στις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων αποδεχόταν τη μη επιστροφή των ποσών που ήδη είχαν πληρωθεί. Έτσι σήμερα εμφανίζει ως “επιτυχία” της κάτι που έπρεπε να έχει ήδη γίνει και για το οποίο η χώρα σε όλη αυτή την περίοδο είχε κόστος χρήματος για κεφάλαια που έπρεπε να έχει εισπράξει προ πολλού χρόνου.

Οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πληρωμές  τόκων και κεφαλαίου στο “μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα.” Τα νούμερα αυτά πηγάζουν από τη γενική διατύπωση – επιδίωξη των κειμένων των θεσμών εδώ και ένα και πλέον χρόνο επί του θέματος. Είναι τα “λογικά” επίπεδα εξυπηρέτησης χρέους που θεωρείται βιώσιμο. Στις κυβερνητικές αναφορές δεν έχουν καμία τεκμηρίωση καθώς το πόσο θα είναι το ΑΕΠ σύμφωνα με τις σχετικές αντικρουόμενες προβλέψεις αποτελεί ένα ακόμα γρίφο στο ελληνικό πρόβλημα.
Αν ήταν έτσι τα νούμερα δεν θα υπήρχε λόγος για να αντιδρά το ΔΝΤ και με τελικό αποτέλεσμα να απέχει από το σκέλος της χρηματοδότησης του 3ου μνημονίου και να συνεχίζει να παραμένει ως σύμβουλος.  Αφήνουμε  εκτός συζήτησης τον αριθμητή (ετήσια τοκοχρεολύσια) του κλάσματος (δαπάνες εξυπηρέτησης χρέους / ΑΕ) που θα διαμορφωθεί όχι με τα σημερινά ευνοϊκά επιτόκια αλλά με τα μελλοντικά, σε ένα  διεθνές περιβάλλον ανόδου επιτοκίων και χωρίς παρεμβάσεις της ΕΚΤ μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης. Μένουμε στον παρονομαστή το ΑΕΠ. Από που προκύπτει η αισιοδοξία για ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη μείωση του κλάσματος όταν η ίδια η Κομισιόν στην έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που δημοσιοποίησε, με στοιχεία πριν την απόφαση του Eurogroup, μείωσε το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ μετά το 2022 σε 1% ετησίως!!! Να σημειώσουμε ότι η Κομισιόν τρεις μήνες πριν τον Μάρτιο 2018 υπολόγιζε αύξηση του ΑΕΠ 1,5% για την περίοδο 2023-2030 και 1,25% στη συνέχεια. Και μόνο αυτό το μέγεθος αρκεί για να γίνει κατανοητό πόσο “επικοινωνιακά” και όχι πραγματικά είναι τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα.

Επανάπαυση στο “μαξιλάρι” των 24,1 δισ. ευρώ για έξοδο στις αγορές.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το ποσό των 9,5 δισ. από την τρέχουσα δόση του, τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει από τις δύο τελευταίες εκδόσεις τίτλων και τα έχει ως απόθεμα και τα ποσά όλων των δημόσιων φορέων  που τους υποχρέωσε να τα τοποθετήσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει συγκεντρώνει το ποσό των 24,1 δισ. Με αυτό εκτιμά ότι “οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για την επόμενη διετία τουλάχιστον ακόμη και στο πιο αρνητικό σενάριο, μη έκδοσης νέων ομολόγων.”
Όμως αυτό είναι μια πολλή μερική “αλήθεια” καθώς υποκρύπτει ότι: α) Το ποσό των 9,5 δισ. ευρώ από τον ESM δεν έχει δοθεί με “λευκή επιταγή” αλλά στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων με ρήτρες και σύμφωνα με αυτές προβλέπεται η δυνατότητα με απόφαση του ESM να αλλάξει η χρήση. Άρα τα 9,5 δισ. ή τουλάχιστον όλο το ποσό δεν είναι σίγουρο για το “μαξιλάρι”. β) Το δημόσιο για τα χρήματα που ήδη έχει αντλήσει πληρώνει σημαντικά επιτόκια, μεσοσταθμικά πάνω από 4% και συνεπώς το να τα έχει ανενεργά, ενόψει των μελλοντικών εξόδων στις αγορές, έχει ένα κόστος που το πληρώνουμε όλοι εμείς. γ) Για την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών της κυβέρνησης, που υποτάχθηκε στους δανειστές και το παίζει “δύσκολη” στην πιστωτική γραμμή για να ισχυρίζεται στα λόγια ότι έχουμε “καθαρή έξοδο” από τα μνημόνια, υποχρεώθηκαν όλοι οι οργανισμοί του δημοσίου να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην ΤτΕ. Αποτελέσματα σημαντική μείωση των καταθέσεων στις εμπορικές τράπεζες άρα μηδενικές, στις παρούσες συνθήκες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας και φυσικά αδυναμία των δημόσιων οργανισμών να υλοποιήσουν τον όποιο σχεδιασμό τους με την απαιτούμενη ελευθερία.

Δεν αναλάβαμε δεσμεύσεις εκτός τα πλεονάσματα

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μοναδική της δέσμευση είναι τα πλεονάσματα τα οποία τα προσδιορίζει μέχρι το 2022, “ευτελίζει” τις δεσμεύσεις ως προς τις μεταρρυθμίσεις και καταλήγει “πουθενά δεν υπάρχει δέσμευση για εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μονάχα μία ισχυρή δημοσιονομική δέσμευση, αυτή του 3,5%. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αποτελούν πλέον επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.”
Αποκρύπτουν ότι α) η δέσμευση για τα πλεονάσματα φτάνει μέχρι το 2060 (2,2% ετησίως μετά το 2022), β) έχουν ήδη νομοθετήσει μέτρα που θα εφαρμοστούν στην πορεία σε συγκεκριμένες ημερομηνίες (μείωση συντάξεων, μείωση αφορολόγητου) και αυτόματους ρυθμιστές (κόφτης δαπανών) όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ στόχου πλεονάσματος και επίτευξης. Το ποια μέτρα θα επιλεγούν, που ισχυρίζονται ότι αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, είναι γνωστά. Όπως είναι γνωστά τα μέτρα που οι ίδιοι εισηγούνταν όλα αυτά τα χρόνια και ποιους έπλητταν. Ο ίδιος ο Τσακαλώτος έχει ομολογήσει ότι “συνειδητά υπερφορολογήσαμε….” γ) η επίτευξη τέτοιων πλεονασμάτων και για τόσο χρονικό διάστημα δεν έχει επιτευχθεί στην παγκόσμια ιστορία… και όπως ισχυρίζεται κάθε σοβαρός αναλυτής η επίτευξή τους σημαίνει πολύ χαμηλούς ρυθμούς αν όχι μηδενικούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Προαναφέραμε ήδη την εκτίμηση της Κομισιόν για 1% από το 2023.

Τι δεν είπε η κυβέρνηση

  • Ότι “ξέχασαν” όλοι στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους την πρόταση της Γαλλίας, για σύνδεση της αποπληρωμής του με την πορεία μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Μπορεί να μην έλυνε το πρόβλημα ουσιαστικά (διαγραφή) αλλά τουλάχιστον δημιουργούσε προϋποθέσεις για κάποια ανάπτυξη.
  • Τη μετατροπή των επιτοκίων των δανείων των μνημονίων (πλην ΔΝΤ) από κυμαινόμενα σε σταθερά. Και αυτή η πρόταση που συζητιόταν επί ένα και πλέον χρόνο “ξεχάστηκε”.
  • Το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με τα μέτρα και κρίνει ότι με τη μεταφορά των δόσεων το μετά το 2033 εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους μέχρι τότε αλλά μετά δεν το θεωρεί βιώσιμο. Αντίστοιχη είναι και η εκτίμηση της ΕΚΤ. Και οι δύο θα συντάξουν εκθέσεις βιωσιμότητας για να καθορίσουν τη στάση τους.
  • Οι αγορές κάθε άλλο παρά εκτίμησαν θετικά την απόφαση για το χρέος. Τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται στα ίδια επίπεδα όπως και πριν και παράλληλα επενδυτές και αναλυτές διαπιστώνουν εγγενή αδυναμία στην οικονομία για ανάπτυξη, καθώς δεν θα υπάρχουν πόροι αφού όλα θα πηγαίνουν για τα επόμενα 42 στα πλεονάσματα για τη μείωση του χρέους.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη διαχείριση του θέματος δημόσιο χρέος έβαλε ταφόπλακα στη διαγραφή του, οδηγεί τη χώρα και το λαό σε μακροχρόνια, τουλάχιστον μέχρι το 2060, φτώχεια, υπονομεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών και αρκείται, για επικοινωνιακούς λόγους, σε non paper και φιέστες με γραβάτες αρκεί να παρατείνει την παραμονή της στην “καρέκλα” έστω και για λίγο…

Δημοσίευση: Εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" Φύλλο 414, 30/06/2018


Πηγή:  

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η χώρα στη «φάκα» του χρέους


Η χώρα και ο λαός στη «φάκα» στο όνομα της «ελάφρυνσης» του χρέους


του Παύλου Δερμενάκη



Η
κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εκλέχτηκε με την εντολή του λαού, μεταξύ των άλλων και για «τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους» και σε αυτό το θέμα υλοποίησε, τη γνωστή για όλα τα μνημονιακά θέματα, τακτική της την παραδοσιακή «κωλοτούμπα». Σε όλη τη θητεία της από τον Γενάρη 2015 και μετά η λέξη «διαγραφή» για το χρέος έχει καταργηθεί από το λεξιλόγιο των «αριστερών» κυβερνητικών στελεχών. Συνεπώς, μοιραία μαζί με το 3ο μνημόνιο ήρθε και το θέμα του χρέους αφού τα μεγέθη του συνέχισαν να επιδεινώνονται δραματικά.

Το πρόβλημα του χρέους

Η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010 για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Το Ελληνικό δημόσιο χρέος (Κεντρική Κυβέρνηση) στις 30.06.2010, τη στιγμή της έναρξης των μνημονίων, ήταν 317 δισ. € και αντιστοιχούσε σε 140,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο δημοσίου χρέους του Υπουργείου Οικονομικών στις 31.03.2018 το χρέος ήταν 344 δισ. € και αντιστοιχούσε σε 186% του ΑΕΠ. Δηλαδή μετά α) από 3 μνημόνια που επέφεραν σε βάρος του λαού ένα μέσο ετήσιο σύνολο μέτρων 30 δισ. €, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και β) τη μερική διαγραφή χρέους 105 δισ. € (το γνωστό ως PSI του 2012), το χρέος βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από εκεί που ξεκίνησε. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 3ου μνημονίου το δημόσιο χρέος από 324 δισ. € στο τέλος 2014 (181% του ΑΕΠ), παρά τα πλεονάσματα των δύο τελευταίων ετών, ανέβηκε στα 344 δισ. € (186% του ΑΕΠ).

Συνεπώς το σύνολο της πολιτικής, που επιβλήθηκε από τους δανειστές και εφάρμοσαν πειθήνια όλες οι μνημονιακές Κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα αλλά το επιδείνωσε με δραματικό τρόπο. Εκτός όμως από την επιδείνωση του χρέους οι συνολικές συνέπειες στο λαό και την οικονομία είναι ολέθριες. Μείωση του ΑΕΠ σωρρευτικά κατά 25%. Μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος (φτωχοποίηση) για το λαό κατά 40%, ενώ ακόμα δεν έχουμε δει τον «πάτο του βαρελιού»...

Οι διεθνείς εκτιμήσεις, ιδιαίτερα του ΔΝΤ, κάνουν λόγο για «εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος». Με βάση αυτή την εκτίμηση το ΔΝΤ ζητά, εδώ και δύο και πλέον χρόνια, γενναία μείωση του χρέους. Στον αντίποδα η Γερμανία, και κατ΄επέκταση η Γερμανοκρατούμενη ΕΕ, αρνείται τη διαγραφή μέρους του χρέους και αποδέχεται μερικώς, κάτω και από την πίεση του ΔΝΤ, μια σειρά από «ημίμετρα» που κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα. Τα ημίμετρα αυτά έχουν επικρατήσει να λέγονται «μέτρα ελάφρυνσης» του χρέους. Υπό αυτές τις συνθήκες ουσιαστικά πλέον το ΔΝΤ είναι εκτός χρηματοδοτικού προγράμματος και μάλλον θα συνεχίσει ως «τεχνικός σύμβουλος», επειδή προφανώς σε όλες τους τις προβλέψεις «έπεσαν μέσα»... τρομάρα τους.
Η κυβέρνηση πέτυχε κάτι πρωτοφανές. Να υιοθετηθούν από την Ε.Ε. όλα τα σκληρά μέτρα που πρότεινε το ΔΝΤ χωρίς την μείωση του χρέους που έθετε ως προϋπόθεση. Πανηγυρίζει γιατί θριάμβευσε και η λογική Σόιμπλε και τα ακραία μέτρα του ΔΝΤ διατηρώντας το χρέος στα ύψη

Ο ρόλος της κυβέρνησης


Η κυβέρνηση Τσίπρα όλο αυτό το διάστημα περιορίστηκε στο ρόλο του θεατή των εξελίξεων και της αντίθεσης Γερμανίας – ΔΝΤ. Αντί να βάλει στο τραπέζι τη μόνη βιώσιμη λύση για το χρέος που είναι η διαγραφή, δέσμια και των άλλων υποχωρήσεων της, αποδέχθηκε το ρόλο του κομπάρσου και περιορίστηκε σε πρόσκαιρες συμμαχίες που οδήγησαν τελικά σε αδιέξοδο το χρέος και σε νέα μέτρα για το λαό. 

Χαρακτηριστικότερο στοιχείο η «συμμαχία» με το ΔΝΤ στο Α΄εξάμηνο 2017 στο όνομα της ελάφρυνσης του χρέους. Να θυμίσουμε μόνο την «απόλυτη ταύτιση» Τσίπρα – Λαγκάρντ για το χρέος στη συνάντησή τους το Μάιο 2017 στην Κίνα. Αυτές οι πρόσκαιρες, χωρίς σχεδιασμό «συμμαχίες» είχαν σαν αποτελέσματα την επιβολή νέων μέτρων σε βάρος του λαού μετά από την απαίτηση του ΔΝΤ το Μάιο 2017 και την μη επίλυση του θέματος του χρέους ούτε στο ελάχιστο τότε. Θυμίζουμε ότι α) η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 κατά 18% (κατάργηση προσωπικής διαφοράς Νόμου «Κατρούγκαλου» που σημαίνει«εξοικονόμηση» πόρων 1% του ΑΕΠ, 1,8 δισ. €) και β) η μείωση του αφορολόγητου από 8.600 € σε 5.600 € από την 1/1/2020 ή και ενωρίτερα (άλλα 1,8 δισ. € μέτρα) ήταν απαιτήσεις του ΔΝΤ. Έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση στο όνομα του χρέους και σήμερα, που αποχωρεί το ΔΝΤ από τη χρηματοδότηση, αφού δεν λύθηκε το χρέος, η Γερμανοκρατούμενη ΕΕ απαιτεί την εφαρμογή τους όπως περιγράφεται στην «Έκθεση συμμόρφωσης για το Ελληνικό Πρόγραμμα» της Κομισιόν της 20/6/2018 και στην έκθεση του ESM.!!! 
 
Οι νέες μεταμνημονιακές δεσμεύσεις

Η Ελλάδα, με όλα όσα έχει αποδεχτεί η παρούσα κυβέρνηση στην περίοδο του 3ου μνημονίο, είναι δεσμευμένη για:
  • Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2019-2022 (περίπου 6,5 δισ. € με σημερινές αξίες) που θα πηγαίνουν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.
  • Πρωτογενή πλεονάσματα κατά μέσο όρο 2,2% για την περίοδο 2023-2060 (περίπου 4 δισ. € με σημερινές αξίες) που επίσης θα πηγαίνουν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους
  • Συνολικά δηλαδή στην περίοδο 2019-2060 θα αφαιρεθούν πόροι τουλάχιστον 200 δισ. € και πλέον (σε σημερινές τιμές 174 δισ. €) από την Ελληνική οικονομία για τη χρηματοδότηση του χρέους. Φυσικά τα ποσά αυτά θα λείπουν από το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης του λαού και την ανάπτυξη της οικονομίας...
  • Συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Δηλαδή το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο θα συνεχίζει να υφίσταται και να εφαρμόζεται και ας μιλά η κυβέρνηση για «καθαρή έξοδο» και «μνημόνια τέλος».
  • Αυξημένη εποπτεία μετά τη λήξη του 3ου μνημονίου. Συνεχή έλεγχο της χώρας ανά τρίμηνο και σύνδεση των επιδόσεων με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Στην ουσία δηλαδή οι διαδικασίες αξιολόγησης και τα εκάστοτε προαπαιτούμενα θα συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά το τέλος των μνημονίων για να εφαρμόζονται σταδιακά τα ελάχιστα μέτρα που λήφθηκαν για το χρέος.



Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη

Το πλαίσιο «ελάφρυνσης» του χρέους

Έναντι όλων αυτών των δεσμεύσεων και μετά από 2 χρόνια συζητήσεων για το θέμα του χρέους η κυβέρνηση «έκανε μία τρύπα στο νερό» όπως είχε χαρακτηρίσει το θέμα πέρσι τέτοιο καιρό ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου. Το πλαίσιο που αποφάσισε στις 21/6/2018 το Eurogroup μετά από «μαραθώνια» συνεδρίαση περιλαμβάνει μέτρα που κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup Μαΐου 2016 και Ιουνίου 2017. Δηλαδή πρόκειται για μια «ξαναζεσταμένη σούπα» για πολλοστή φορά. Τα ειδικότερα μέτρα είναι:

  • Αξιοποίηση των 15 δισ. € χρηματοδότησης από το 3ο μνημόνιο ως εξής: 9,6 δισ. € για το «μαξιλάρι» ασφαλείας διαθεσίμων και τα υπόλοιπα 5,4 δισ θα διατεθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης δόσεων που λήγουν. Συνεπώς μετά τη μειωμένη δόση της 4ης αξιολόγησης (μόλις 15 δισ. έναντι της αντιπρότασης για 21,7 δισ. €) μένουν «στο ράφι» 25 δισ. € από το σύνολο των δανείων του 3ου μνημονίου. Με αυτά τα 9,6 δισ. € το «μαξιλάρι» για την «ασφαλή έξοδο» της Ελλάδας στις αγορές φτάνει τα 24,1 δισ. € αφού προστίθενται τα υπόλοιπα από εκδόσεις ομολόγων, repos, διαθέσιμα φορέων και πλεονάσματα.
  • Κατάργηση της προσαύξησης του επιτοκίου (περιθώριο επιτοκίου) στο μέλλον από τα δάνεια του 2ου μνημονίου, που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους. Πρόκειται για καταχρηστικό όρο σε βάρος του ελληνικού δημοσίου που ενσωματώθηκε στη σύμβαση και σήμερα αποφασίζουν οι δανειστές να μείνει ανενεργός.
  • Χρήση των κερδών από τα χαρτοφυλάκια ANFA και SMP. Πρόκειται για τα κέρδη από τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου που αγοράστηκαν την περίοδο 2010 – 2011 από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές, πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία στην οποία αποπληρώνονται από το Ελληνικό δημόσιο κατά τη λήξη τους. Τα κέρδη τους μόνο για την περίοδο 2012-2016 ανήλθαν σε 7,8 δισ. €. Η συμφωνία του 2012 προέβλεπε την επιστροφή αυτών των κερδών στην Ελλάδα αλλά αυτό έγινε μόνο μία φορά το 2013 με την επιστροφή περίπου 2 δισ. €. Τα κέρδη αυτά ξαναποφάσισαν να επιστρέφονται στην Ελλάδα σε δύο ισόποσες δόσεις κάθε χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο, από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω του ειδικού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για να μειώσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Δηλαδή μια λογική απόφαση του 2012 που δεν υλοποιήθηκε με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, κύρια της παρούσας, υπέρ της Ελλάδας σήμερα «ξαναζεστένεται» ως ελάφρυνση υπέρ του δημόσιου χρέους στα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
  • Πρόσθετη παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF (3ο μνημόνιο) κατά 10 χρόνια και επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια. Δηλαδή οι αποπληρωμές για τα συγκεκριμένα δάνεια θα ξεκινήσουν από 2033.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος στις 30/06/2010 ήταν 317 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσε σε 140,2% του ΑΕΠ. Οκτώ χρόνια μετά, με την εφαρμογή των μνημονίων, έφθασε στα 344 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 186% του ΑΕΠ. «Δίκαια» αλληλοσυγχαίρονται κυβέρνηση και δανειστές

Τι δεν έγινε αν και ήταν υπό συζήτηση
  • Δεν έγινε καμία συζήτηση για σταθερό επιτόκιο των μνημονιακών δανείων. Υπήρχαν συζητήσεις στο παρελθόν για τη χρήση παραγώγων από τον EFSF ώστε να παραμείνει σταθερό το επιτόκιο στο 1% μέχρι τη λήξη, έναντι κυμαινόμενου που ισχύει σήμερα σύμφωνα με τις συμβάσεις. Αυτό δεν έγινε συνεπώς η χώρα είναι πλέον εκτεθειμένη στην διαδικασία αύξησης των επιτοκίων του ευρώ, που προβλέπεται να ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο το αργότερο.
  • Δεν έγινε καμία συζήτηση για το περίφημο Γαλλικό σχέδιο σύνδεσης των δόσεων αποπληρωμής των δανείων με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Αυτό «ξεχάστηκε» κατ΄εντολή προφανώς της Γερμανίας και από τους Γάλλους που το πρότειναν και από την ελληνική κυβέρνηση...
  • Δεν έγινε συζήτηση για την προεξόφληση μέρους διμερών δανείων (GLF) που αρχίζουν να πληρώνονται από το 2020, 700 εκ. €, 2 δισ. € το 2021 και συνεχίζουν μέχρι το 2040.

    Η ανεπάρκεια των μέτρων
    Με βάση τα παραπάνω μέτρα και τα πλεονάσματα που προαναφέραμε, για τα οποία έχουμε δεσμευθεί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει τα επιτελεία των θεσμών (ας θυμηθούμε πόσο έξω έχουν πέσει από το 2010 σε όλους τους υπολογισμούς τους) εκτιμούν ότι α) οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους θα παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και κάτω από το 20% από εκεί και μετά και β) το ελληνικό δημόσιο χρέος θα είναι σε «τροχιά» μείωσης. Φυσικά με αυτές τις εκτιμήσεις δεν συμφωνεί το ΔΝΤ που θεωρεί τα παραπάνω μέτρα ανεπαρκή.

    Η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι δεν έχει επιφυλάξεις μεσοπρόθεσμα (μέχρι δηλαδή το 2030 αφού μεταφέρθηκαν οι δόσεις) ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά διατηρεί επιφυλάξεις για τις προοπτικές του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα. Σημειώνουμε ότι το ΔΝΤ με την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Φλεβάρη 2017 έδωσε στη δημοσιότητα κάποια σοκαριστικά νούμερα για την εξέλιξη του χρέους. Με τα τότε δεδομένα, που δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, το 2060 το χρέος θα αντιστοιχεί στο 275% του ΑΕΠ από 170% που προβλέπεται 2020. Επίσης οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους (τόκοι και χρεολύσια) από 15% που προβλέπεται να είναι ως το 2024 και 33% μετά και ως το 2040 θα εκτιναχτούν στο 62% το 2060!!!.

    Με τις παραπάνω αποφάσεις του Eurogroup υλοποιείται, ικανοποιείται η Γερμανική προσέγγιση που έβλεπε παρεμβάσεις μόνο μεσοπρόθεσμα μέχρι την αρχή της δεκαετίας του 2030. Μετά από την υλοποίηση των παραπάνω και την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στο μνημονιακό πλαίσιο μέχρι το 2030 θα γίνει μετά νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς και με βάση αυτή θα αποφασιστεί τότε από το Eurogroup αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης.

    Το μέγεθος της αποτυχίας της κυβέρνησης να έχει κάτι θετικό στο θέμα του χρέους αποτυπώνεται από διάφορους αναλυτές που μιλούν για ανεπάρκεια των μέτρων τόσο όσον αφορά την «εκλογίκευση» του χρέους όσο και τις δυσοίωνες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σχετικών αναφορών ο γνωστός δημοσιογράφος των Financial Times Peter Spiegel που αναφέρει «είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι όταν (το Νοέμβριο του 2012) το Eurogroup είχε υποσχεθεί σημαντική ελάφρυνση χρέους η οποία θα οδηγούσε το ελληνικό χρέος σε ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Αξίζει να το θυμηθούμε αυτό μετά την αυτό-αποθέωση που λαμβάνει χώρα σήμερα το πρωί σε Αθήνα και Βρυξέλλες» και συνεχίζει «με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, τώρα το χρέος διαμορφώνεται στο 177,8% του ΑΕΠ. Αυτή η νέα συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν μας φέρνει καθόλου κοντά στο 110% μέχρι το 2022».

    Η κυβέρνηση αφού πήρε ένα ακόμα διαζύγιο με τις απόψεις της αριστεράς, όσον αφορά τη διαγραφή του χρέους, προσαρμόστηκε ως καθαρά συστημική πολιτική δύναμη στις απαιτήσεις των δανειστών. Μετά από δύο και μισό χρόνια συζητήσεων και αναβολών για το θέμα του ελληνικού χρέους ελήφθη τελικά μία απόφαση που μπορεί να θεωρηθεί ως «μη απόφαση».

    Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι ανεπαρκέστατα σε σχέση με τις ανάγκες ρύθμισης του χρέους και παράλληλα η χώρα, ο λαός έχουν δεσμευθεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος μέχρι το 2060 που είναι ολέθριο. Και όλα αυτά με την υπογραφή της «κυβέρνησης της αριστεράς». 

    Δημοσίευση: Εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" Φύλλο 413, 23/06/2018


    Πηγή: Η χώρα στη «φάκα» του χρέους | Δρόμος της Αριστεράς